O doce de leite é ese manxar larpeirísimo que as arxentinas e arxentinos sinalan como postre nacional. Pero… sabiades que non é esa a súa orixe? Hoxe faremos unha receita de doce de leite caseiro cunhas pingas de curiosidades para facelo máis entretido.
Orixe do doce de leite
Aínda que pensemos (ou nos fagan crer) que o doce de leite é máis arxentino ca Maradona, o certo é que non ten denominación de orixe de ningún lugar. Isto é debido a que a súa orixe é confusa.
A versión máis aceptada é que se trata dun doce de orixe, nada máis e nada menos, indonesio. A conquista das Filipinas deulle a coñecer aos españois esta receita, que levaron consigo cando colonizaron o continente americano. Os primeiros rexistros do seu consumo danse no virreinato de Chile, alá polo ano 1700.
Receita de doce de leite
Esta é unha receita sinxela pero que dá algo de traballiño. Se ben é certo que cando teñades o resultado, pouco custoso vos vai parecer, xa veredes.
Ingredientes
Imos darvos as medidas para facer arredor dun kilo e medio de doce de leite. Semella moitísimo mais non é tanto volume xa que se concentra moito.
- 1,2 kg de azucre
- 4 litros de leite enteiro
- Vainilla natural (1 folla)
- 1 cullerada de bicarbonato
Cómo preparar doce de leite:
- En primeiro lugar, poremos a lume medio unha pota grande durante dous minutos. Cando o cú da pota estea quente, botaremos sobre 100 gr de azucre sen parar de removelo. Ten que caramelizar pero non queimarse.
- Cando o azucre teña a cor do caramelo botarémoslle con coidado o leite (do tempo) e o que quede do azucre. Tamén o bicarbonato e a vainilla sendo coidadosos e removendo cada pouco. Isto farémolo durante unha hora e media. Remover é fundamental para que non pegue.
- Unha vez que reduza a mistura, comezarán a saírlle unhas burbullas propias da densidade e o calor. Este é o momento de comprobar que, se collemos un chisco cunha culler e o pomos nun prato, non está líquida ao enfriar, se non que queda coma unha pasta moi pouco fluída.
- Se a nosa mistura xa ten a textura que comentamos e unha cor brillante e dourada, é o momento de apagar o lume e collermos un bol grande cheo de xeos. Enriba deste, poremos outro bol no que botaremos o doce de leite e agardaremos a que arrefríe.
- Cando estea a temperatura ambiente, taparemos o recipiente cunha tapa, no caso de que a teña, ou con papel film.
Despois dun bo repouso durante a noite, xa teredes o voso propio doce de leite listo para facer marabillosos doces e sentirvos auténticos gauchos por un día. Ou, se cadra, nativos filipinos…